Türkiye’de her yıl 11.000 psikoloji mezunu alana dahil olmaktadır. Yüksek lisans programları içinde psikoloji bölümü en fazla tercih edilen 4. meslek grubudur.
Özetle bol mezunu olan ancak mezunların çok küçük bir kısmının danışan görebildiği, çünkü lisans ve yüksek lisansların psikoterapist olmaya yönelik yetkinlik kazandırmakta yeterli olmadığı bir saha söz konusu. (Dünyada ve Türkiye’de psikoterapi eğitimi başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.)
Katılımcılara eğitim süreci içinde MRS sistemi ile yönlendirilecek 3 danışanın ilk 3 seansı danışanlarla yapılan protokol gereği Terapist Akademisi’ne 250 TL hizmet bedeli ödenmektedir. 4. seanstan sonra ise ödemeler terapiste yapılmaktadır.
Bu sayede öğrenci terapist katıldığı süpervizyonlarda aldığı geri bildirimleri kendi danışanlarıyla yaptığı seanslara yansıtarak bir anlamda öğrendiklerini uygulayarak danışanlarının daha fazla terapiye tutunmasını ve uzun süre terapiye devam etmesini sağlayabilecektir.
Eğitime katılabilmek için aşağıdaki koşulları sağlıyor olmanız gerekir.
Program katılımcı sayısı 40 kişiyle sınırlıdır. Kapasitenin dolması durumunda bir sonraki eğitim dönemi için ön kayıt yapabilirsiniz.
1. Gün: İlk seans nasıl yapılır? Tanışma, temel bilgilendirmeler, öykü alma, terapötik hedef belirleme, çerçeve oluşturma. İlk seans kesitleri izleme.
2. Gün: Tanışma, kişisel hikayeler, aynalama tekniği. 1 gerçek ilk seans videosu izleme, analiz, terapist geribildirimleri.
3. Gün: Formülasyon terapiste nasıl yardım eder, nasıl yapılır? Formülasyonun bileşkenleri: Çocukluk hikayesi, tekrarlar, rüyalar, aktarım, tetikleyici.
4. Gün: 1 danışanın seans kesitlerini izleme ve adım adım formülasyon tasarımı.
5. Gün: Borderline yapının gelişim hikayesi, içinde yaşadığı ev ve ebeveyn ilişkisi. Temel savunmanalarının görüntüsü ve nedeni: Yapışma, kaçma, dürtüsellik, anstabilite.
6. Gün: Katılımcıların getireceği borderline ön teşhisli 2 danışan videosunun izlenmesi, teşhis yorumu ve terapist geri bildirimleri.
7. Gün: Borderline danışanın temel yarası, terapiste yönelik aktarımı, Kernberg iyileşme yöntemi, terapistin muhtemel zorlanma noktaları.
8. Gün: Katılımcıların getireceği borderline ön teşhisli 1 danışanın videosunun izlenmesi, seans kesitleri ile bütünüyle tedavi sürecinin ve direnç noktalarının görüntülü olarak değerlendirilmesi.
9. Gün: Narsistik yapının doğuş hikayesi, dünyayla ilk teması, birincil bakıcısıyla ilişkisi. Narsizmin temel savunmalarının görüntüsü ve nedeni: Füzyon, ötekini ve zayıflığını inkar, büyüklenmecilik ve develüasyon.
10. Gün: Katılımcıların getireceği narsizm ön teşhisli 2 danışanın videosunun izlenmesi, teşhis yorumu ve terapist geri bildirimleri.
11. Gün: Narsist danışanın temel yarası, terapiye geliş nedeni, direnç noktası, Kohut yaklaşımına göre iyileşme süreci.
12. Gün: Katılımcıların getireceği narsizm ön teşhisli 1 danışanın videosunun izlenmesi, seans kesitleri ile bütünüyle tedavi sürecinin ve direnç noktalarının görüntülü olarak değerlendirilmesi.
13. Gün: Şizoid yapının ebeveyn ilişkisi. Kaybolma duygusunu oluşturan atmosfer. Temel savunmalarının görüntüsü ve nedeni: Kaybolma, hissizleşme, ötekine uyumlanma, yakın ilişkilerden kaçma, yalnızlık fantazisi.
14. Gün: Katılımcıların getireceği şizoid ön teşhisli 2 danışanın videosunun izlenmesi, teşhis yorumu ve terapist geri bildirimleri.
15. Gün: Şizoid yapının tedavisi, neden terapiye geleceği, ilişkilerindeki zorlantısı, terapistiyle kuracağı yeni ilişki, terapistin dikkatli olacağı şey.
16. Gün: Katılımcıların getireceği şizoid ön teşhisli 1 danışanın videosunun izlenmesi, seans kesitleri ile bütünüyle tedavi sürecinin ve direnç noktalarının görüntülü olarak değerlendirilmesi.
17. Gün: İmago çift terapisinin teorisi: Eşler birbirini neden seçer, neden kavga eder? İyileştirici olan nedir? Örnek imago uygulaması.
18. Gün: İmago terapisiyle çalışılmış çift danışan örnek videousu izleme ve tartışma.
19. Gün: İmago terapi çalışma teknikleri: İlişki vizyonu haritası çıkarma, çocukluk imagosu çıkarılması.
20. Gün: Gönüllü katılımcılar üzerinde imago aynalama ve davranış değişiklik talebinin canlı uygulaması.
21. Gün: Freud ve dürtü çatışma kuramı. Dürtülerimiz ve savunmalarımız denkleminde haz. Lacan ve arzunun kliniği.
22. Gün: Psikodinamik yönelimle çalışılmış 2 danışanın video gösterimi ve tartışma.
23. Gün: Winnicott ve sahte kendilik. Gerçek benliğe giden yolda sahte benliğin işlevi. Bion ve duygusal regülatör anne. Annenin yatıştırıcılığının çocuğun ruhsallığındaki dönüştürücü etkisi.
24. Gün: Psikodinamik yönelimle çalışılmış 2 danışanın video gösterimi ve tartışma.
Tüm hakları saklıdır. Ⓒ Sağduyu Terapi A.Ş.